Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos táplálkozás, a környezetvédelem és az etikai kihívások. Sok esetben már nem lehet azt mondani, hogy valaki divatból vált húsmentes életmódra, hiszen az ilyen döntések mögött elég erős érvrendszer húzódik meg.
A húson kívül is van világ, finom, tápláló ételek, melyekkel teljes mértékben megtudjuk adni szervezetünk részére azt, amire szüksége van. Így tehát a régmúlt teóriái, miszerint ez az életmód erőtlen, vitaminhiányban szenvedő embereket generál, már rég nem élik aktualitásukat. Nézzünk csak meg híres élsportolókat, akik hosszú évek óta vegán életmódot folytatnak, mégis az élvonalban foglalnak helyet! Itt vannak előttünk a pozitív példák, ideje kinyitni a szemünket. Lássuk csak, milyen okai lehetnek annak, hogyha valaki a húsmentesség útjára lép:
Fogyás
A nők kedvenc és egyben legátkozottabb szava. De hogyan is függ össze a húsmentességgel a fogyás? A húst elhagyva elkezdünk több zöldséget fogyasztani, mely nem terheli le annyira a szervezetünket, tele van rosttal, mely az emésztőrendszerünk legjobb barátja. Így az anyagcsere is felgyorsul, könnyebben távoznak rólunk a felesleges kilók. Attól sem kell tartani, hogy az eddigi fő fehérjeforrás (a hús) megszűnik, hiszen számos növényi ételünkben túlteng a fehérje, érdemes eszerint is válogatni.
Hangulatkezelés
Sokszor egy jó húsos étkezés után fáradtnak, energiaszegénynek érezhetjük magunkat. Az elnehezített gyomor nem feltétlen fogja a legnagyobb örömöt okozni számunkra. A hús kihagyásával viszont egy könnyed, jó érzés társulhat az étkezés mellé, mely rövid- és hosszútávon is kihat mentális egészségünkre. Mindez segít a mindennapi ragyogásunkban, a boldog hétköznapok megteremtésében.
Környezetetika
Az egyik legfőbb ok, mely a hús elhagyására buzdítja az emberiség egy részét. Nem is tudjuk takargatni, szépíteni, a Föld elég nagy terhelésnek van kitéve a gyarapodó emberi populáció, és annak fogyasztása miatt. Érezhető hatásai is egyre nagyobb mértéket öltenek. Például a halászati ipar hírhedten negatív hatással van a környezetre, de ne feledkezzünk meg a gazdaságok költségeiről, a gépekhez szükséges üzemanyag elégetéséről, valamint a növényvédő szerek használatáról sem.
Állatetika
Szintén az emberiség számának rohamos növekedése és igénye miatt alakultak ki a futószalagon gyártott gazdaságok. Sok videót láthatott már mindenki, ahol bemutatják, hogy egy-egy telephelyen milyen színvonalon éli le a haszonállat rövid életét, mielőtt a vágóhídra küldik. Nem azzal van baj, mikor a nagymama kertjében szaladgáló csirke egy idő után a vasárnapi húslevesbe kerül, hanem a rohamtempóban, embertelen körülmények között tartott, kizsákmányolt állatokról. Sajnálatos módon éves szinten több milliárd haszonállat végzi hasonló szörnyű körülmények között, csak azért, hogy minket, embereket kellőképp kitudjon szolgálni a gazdaság.
+1
Nem is gondolnánk, hogy mennyi vegetáriánus/vegán étel létezik, mely felülmúlja a hús élvezeti értékét. Érdemes tehát tényleg kinyitni a szemünket. Legyünk nyitottak az előttünk álló lehetőségekre!
Számunkra is fontos a tudatosság, ezért Webshopunk kínálatában megannyi, ezt a témát segítő könyvet találsz.
Tegyél te is a jövőért!